فهرست مطالب

مطالعات دفاع مقدس - سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1399)

نشریه مطالعات دفاع مقدس
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیه رسولی پور، سحر ذکاوت* صفحات 9-26
    سینما و فیلم های سینمایی، تولیدات فرهنگی و هنری مهمی هستند که تاثیرات عمیقی روی فرهنگ جامعه دارند. نظام معارف قرآنی نیز از موضوعات مهمی است که در جامعه ایران اسلامی از اهمیت بسیاری برخوردار بوده و هدف از استخراج و تبیین این معارف، پایه ریزی و کاربست آن ها در ابعاد گوناگون زندگی مسلمانان است. اهمیت نظام معارف قرآنی در زندگی مسلمانان و جایگاه مهم سینما و فیلم های سینمایی در ابعاد مختلف جامعه این ضرورت را ایجاد کرده تا شناخت و شناسایی نظام معارف قرآنی و بازتاب آن در فیلم سینمایی تنگه ابوقریب پی گیری شود؛ بدین منظور، پرسش پژوهش این گونه مطرح شده که نظام معارف قرآنی چگونه در فیلم سینمایی تنگه ابوقریب بازتاب یافته است. این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی انجام شده و داده های آن با جستجو در منابع کتابخانه ای و اسنادی گردآوری شده است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که در فیلم تنگه ابوقریب، نظام معارف قرآنی درقالب شخصیت پردازی هر یک از نقش های فیلمنامه بازتاب داشته اند. درخصوص محتوا و مضمون فیلم تنگه ابوقریب نیز باید بیان کرد که غیر از مولفه های قرآن شناسی، احکام فردی و احکام مدنی سایر مولفه های نظام معارف قرآنی در بطن فیلمنامه گنجانده شده و در این بین، احکام بین المللی محوری ترین مولفه در محتوای فیلم محسوب می شود.
    کلیدواژگان: نظام معارف قرآنی، سینما، فیلم تنگه ابوقریب
  • مسعود ملائی*، محمدهادی وحیدمقدم، محمدهادی حاذقی صفحات 27-43

    در ساخت پل خیبر که به عنوان یکی از طولانی ترین پل های شناور نظامی جهان شناخته می شود، از مصالح پایدار در مقابل بمباران ساخته شده است. در سال 1363 هجری شمسی، برخی از مهندسان نیروهای مسلح و جهاد سازندگی، به مناطق جنوبی ایران اعزام شدند و جلسه ای با هدف ساخت پلی برای هورالعظیم تشکیل دادند. برای ساخت این پل شناور، تمامی مصالح همانند چوب، فلز، فایبرگلاس و سیستم بادی بررسی شد. در نهایت، طرح تلفیق فایبرگلاس و فوم به علت پرکردن درزها و شکاف های ناشی از جوشکاری مطرح شد. با توجه به اینکه پل خییر، شاهکار مهندسی بوده و ساخت آن با تمام کمبودها و تحریم ها انجام شد، ضروری است با مطالعه آن، از تجربیات ارزشمند آن بهره کافی برد؛ ازاین رو، در این پژوهش، ابتدا به ضرورت و نحوه ساخت و سپس، نقاط ضعف و قوت پل خیبر پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: عملیات خیبر، پل های شناور، پل خیبر، دفاع مقدس، شاهکار مهندسی
  • سیده عظیمه هاشمی شیخ شبانی*، عباس کشاورز شکری صفحات 45-66
    یکی از زوایای مهم و کمتر توجه شده تاریخ نگاری جنگ تحمیلی رژیم بعثی عراق علیه ایران، بررسی نقش فرماندهان در مدیریت و تصمیم گیری های راهبردی است که نقش مهمی در سرنوشت جنگ تحمیلی داشت. شهید امیر سپهبد علی صیاد شیرازی یکی از موثرترین فرماندهان دوران دفاع مقدس بود که با تدبیر هوشمندانه و دقیق خود در فرماندهی، اهداف رژیم بعثی عراق را که از پشتیبانی کشورهای مختلف نیز بهره مند بودند، با ناکامی و شکست مواجه کرد. علاوه بر این، شیوه های مدیریتی و فرماندهی وی نیز به عنوان یک الگوی موفق در سطوح مختلف فرماندهی و مدیریتی برای فرماندهان و مدیران قابل استفاده و قابل انتقال به نسل های آینده است. از این رو، هدف از این پژوهش، بررسی راهبردهای فرماندهی شهید صیاد شیرازی بوده و این پرسش مطرح شده که ایشان در زمان فرماندهی شان، از چه راهبردهایی استفاده نموده اند. روش به کار گرفته شده در این پژوهش، روش کیفی بررسی مکتوبات و نوشته های دردسترس درباره شهید صیاد شیرازی است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که شهید صیاد شیرازی به واسطه طراحی و برنامه ریزی دقیق عملیات ها، کنترل و سازمان دهی امور جبهه، تخصص و نبوغ نظامی و فرماندهی خود باعث موفقیت های چشمگیری در دوران پرافتخار دفاع مقدس شد.
    کلیدواژگان: راهبرد، فرماندهی، شهید علی صیاد شیرازی، دفاع مقدس
  • محمدصادق کوشکی، سید مرتضی عریضی میبدی* صفحات 67-88

    رژیم بعثی عراق در 31 شهریورماه سال 1359 شمسی (22 سپتامبر 1980 میلادی) بنابه دلایل متعدد ژیوپولیتیک و ایدیولوژیک هشت سال جنگ ناعادلانه را علیه ایران آغاز کرد. در این جنگ، بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای بنابر مقتضیات و شرایط ایجاد شده نسبت به این رویداد واکنش نشان دادند که در این بین، نقش پادشاهی اردن به دلایل عینی و ذهنی در حمایت از رژیم بعثی صدام بیشتر مشهود بوده است. به گونه ای که در جنگ، اقدامات متعددی در راستای حمایت های سیاسی، اطلاعاتی، نظامی و اقتصادی در سطوح منطقه ای و بین الملل از صدام حسین کرد و به باور بسیاری از تحلیلگران سیاسی، پادشاهی اردن به عنوان برجسته ترین حامی صدام حسین در جهان عرب شناخته شده است. هدف از این پژوهش، شناخت رفتار پادشاهی اردن درقبال تجاوز رژیم بعثی عراق به ایران، چرایی اتخاذ سیاست ها و اقدامات حیاتی نظامی اطلاعاتی از جانب این نظام و بررسی رفتار اردن در جنگ و نقش ملک حسین (پادشاه اردن) در حمایت از رژیم بعثی عراق است. بر این اساس، پرسش اصلی این پژوهش آن است که سیاست و اقدامات نظامی و اطلاعاتی دولت اردن درقبال جنگ رژیم بعثی عراق علیه ایران چه بوده است. به دنبال آن، نویسندگان بررسی فرضیه ای را مبنی بر اینکه اردن با اتخاذ اقدامات نظامی سیاسی و اطلاعاتی به حمایت از رژیم بعثی عراق در جنگ هشت ساله علیه ایران پرداخته، مد نظر دارند. این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی موردبررسی قرار گرفته و روش گردآوری داده های مرتبط با پژوهش به صورت اسنادی است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که اردن با اتخاذ حیاتی ترین اقدامات نظامی اطلاعاتی، موثرترین نقش را در حفظ رژیم بعثی عراق و توسعه آن در جنگ تحمیلی علیه ایران داشته است.

    کلیدواژگان: دولت اردن، رژیم بعثی عراق، جنگ تحمیلی علیه ایران، سازوکار اقدامات
  • الهام عبدی زاده*، فرزانه فرخ فر صفحات 89-120
    دوران جنگ تحمیلی رژیم بعثی عراق علیه ایران (سال های 367 1359 شمسی)، تاثیرات فراوانی در حوزه های مختلف فرهنگ و هنر ایران بر جای گذارد. واقعه جنگ تحمیلی همانند جریان انقلاب اسلامی هنرمندان زیادی را به خود جذب کرد که توانستند اصول و معیارهای جدیدی در بیان محتوا و صورت خلق کنند و تاثیرات خود را از واقعه جنگ در آثارشان نمایان سازند. این تاثیرپذیری در آثار هنرمندان تجسمی استان خوزستان، به عنوان یکی از آسیب پذیرترین نقاط کشور که شاهد ناخوشی های جنگ و دستخوش ناملایمات بسیاری بود بیش از دیگر هنرمندان نمایان است؛ اما، فقدان اطلاعات کافی از هنرمندان تجسمی استان خوزستان در دوران جنگ تحمیلی رژیم بعثی عراق علیه ایران، امکان مطالعه کامل را فراهم نمی سازد؛ ازاین رو، این پژوهش قصد دارد به شناسایی این هنرمندان و بررسی آثار ایشان، بپردازد. پرسش این پژوهش آن است که هنرمندان تجسمی استان خوزستان در دوارن جنگ تحمیلی چه کسانی بودند و این دوران چه تاثیری بر آثار ایشان گذاشته است. هدف این پژوهش علاوه بر شناسایی هنرمندان تجسمی استان خوزستان که در دوران جنگ تحمیلی در جهت ثبت فرهنگ و هنر ملی کوشیدند، بررسی تاثیر جنگ تحمیلی بر آثار ایشان از سال 1359 تا 1367 شمسی است. این پژوهش از نظر هدف توسعه ای، از حیث روش، توصیفی تحلیلی و بر پایه مطالعه منابع کتابخآن های و بخش عظیمی از تحقیقات میدانی استوار است. نتایج پژوهش، ضمن شناسایی هنرمندان ناشناخته استان خوزستان در رشته های مختلف تجسمی، بر این نکته اذعان دارد که تاثیرات جنگ تحمیلی در روند کار هنری آنان تاثیرات به سزایی گذاشته که در شیوه بازنمایی، نوع مضامین، کاربرد عناصر بصری و نمادپردازی مشهود است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، دفاع مقدس، تاثیرپذیری، هنرمندان خوزستان، هنرهای تجسمی
  • مسعود اخوان فرد، حمید صفرزاده بقال* صفحات 121-140
    درحالی که تهیه رونوشت از آثار فکری توسط کتابخانه های عمومی با هدف نگهداری و حفاظت از این آثار به عنوان یکی از استثنایات حق نشر و تکثیر در قوانین مرتبط با مالکیت فکری ایران مغفول واقع شده بود، «آیین نامه حفظ و نگهداری اسناد و مدارک دفاع مقدس» که در دی ماه 1397 در روزنامه رسمی منتشر شد، به عنوان نخستین مقرره در نظام حقوقی کشورمان نسخه برداری با هدف مذکور را تحت شرایطی خاص و به صورت نسخه برداری الکترونیکی توسط دستگاه های اجرایی و نهادهای وابسته به آن ها نظیر نهاد کتابخانه های عمومی کشور الزامی دانسته و حتی رونوشت اسناد تهیه شده را در حکم اسناد طبقه بندی شده قرار داده است. کتابخانه های عمومی فرانسه نیز به موجب قانون مالکیت فکری این کشور (اصلاحیه سپتامبر 2018) با مقاصدی همچون حفاظت از آثار علمی، قادر به تهیه رونوشت از آثار مذکور هستند. شایان ذکر است حق نسخه برداری کتابخانه ها در هر دو کشور موردمطالعه، شرایط خاصی داشته و نظر به جرم انگاری عدم رعایت ضوابط جواز نسخه برداری در این نظام های حقوقی، مواردی چون عدم رعایت کمیت قانونی در نسخه برداری و یا تهیه رونوشت با اهداف سوداگرانه توسط کتابداران می تواند مسئولیت کیفری مباشر، کتابخانه و یا هر دو را به صورت همزمان در پی داشته باشد. روش این پژوهش، توصیفی تحلیلی و هدف اصلی از آن، تبیین حقوقی امکان نسخه برداری از آثار توسط کتابخانه ها و بررسی نحوه ایجاد مسئولیت کیفری برای این اشخاص حقوقی در صورت تعدی از این حق است.
    کلیدواژگان: حق نشر و تکثیر، قانون مالکیت فکری فرانسه، مسئولیت کیفری، دفاع مقدس
|
  • Somayeh Rasoulipor, Sahar Zekavat * Pages 9-26
    The cinema and cinema movies are important cultural and artistic productions leaving profound effects on the culture of societies. Likewise, the system of Quranic teachings, is an important issue in the Islamic Iranian society. This research is aimed at identifying and explaining the Islamic teachings to introduce and apply them in various aspects of Muslims’ life. The significance of the Quranic instructions in the lives of the Muslims, and the important position of cinema and cinema movies in different aspects of the society have made the researchers to identify the Quranic teachings system and its reflection in the Abu Ghoraib Strait movie.  Hence, the research question is posed as: “How is the Quranic education system reflected in the Abu Ghoraib Strait movie?” This is a descriptive-analytic research whose data is collected from library and documentary sources. The results indicated that in Abu Ghoraib Strait movie, the Quranic instruction system is reflected in the characterization of each of the actors. In terms of the content of Abu Ghoraib Strait movie, it can be said that in addition to the components of Quranology, individual and civil regulations and other teachings of the Quranic system are included in the script, among which the international rules are the most central ones.
    Keywords: Quranic Teachings System, cinema, Abu Ghoraib Strait Movie
  • Masoud Mollayi *, Mohammadhadi Vahidmoghadam, Mohammadhadi Hazeghi Pages 27-43

    Khyber Bridge, known as one of the longest floating military bridges in the world, is made of sustainable materials against bombing. A number of army engineers and some others from Jihad Sazandegui were dispatched to the southern Iranian regions in 1984, and held a meeting aimed at building a bridge over Hoor Al-Azim. To build this floating bridge, all materials such as wood, metal, fiberglass and air blowing methods were discussed. Finally, a combination of fiberglass and foam was selected, due to the fact that they were suitable for filling the cracks in the joints caused by welding. Given that Kheibar Bridge is a masterpiece of engineering built in the situation full of all types of shortcomings and sanctions, it is necessary to study it to benefit from its valuable experiences; Therefore, this study dealt with the necessity of its construction and its method of construction first, and then, assessed its strengths and weaknesses.

    Keywords: Kheibar Operation, Floating Bridges, Kheibar Bridge, the Holy Defense, Engineering Masterwork
  • Sayedeh Azimeh Hashemi Sheykhshabani *, Abbas Keshavarz Shokri Pages 45-66
    This study is aimed at identifying the strategies that Martyr Lieutenant General Ali Sayyad Shirazi applied while commanding in the era of the holy defense. This is a qualitative research which follows documentary analysis. One of the most significant aspect of the Holy Defense which has not been considered enough in historiography of the Iran-Iraq war, regards the essential roles that the commanders played in the management and strategic decision making in the war. These strategies were the most serious military decisions having affected the outcome of the war. Hence, the researchers have tried to point out some of the commanding strategies of Martyr Lieutenant General Ali Sayad Shirazi. Making use of his extraordinary tact in commanding, he became one of the most influential commanders of the Holy Defense who led to defeat the goals of the invading Iraqi divisions that enjoyed the support of other countries as well. Moreover, his valuable and successful commanding and management model at different levels can be referred to in the training of the future generation commanders. The results of this study illustrated that Martyr Ali Sayyad Shirazi, led the war to victory in the most eventful period of the imposed war by designing and planning operations, controlling and organizing the affairs of the front, employing his military expertise, genius, and commanding power. Therefore, following the life story of this great martyr, young generation of these days can acquire great lessons and messages. By understanding the secrets of his success, they can make a great model from him.
    Keywords: strategy, command, Martyr Ali Sayyad Shirazi, the Holy Defense
  • Mohammadsadegh Kushki, Sayyed Morteza Orayzi Maybodi * Pages 67-88

    The Ba'athist regime of Iraq started an eight-year unjust war against Iran on September 22, 1980 for various geopolitical and ideological reasons. Regional and trans-regional actors reacted to this war based on the situations which occurred. The role of Jordan Kingdom in supporting the Ba'athist regime of Saddam was more evident for objective and subjective reasons. During the war, Jordan Kingdom supported Saddam critically, providing political, intelligence, military and economic support at the regional and international levels. Many political analysts believe that Jordan Kingdom was known as the most prominent supporter of Saddam Hussein in the Arab world. This research is intended to clarify the behavior of the Kingdom of Jordan in relation to the invasion of Iran by the Iraqi Ba'athist regime, and that why it selected serious military-intelligence policies and practices against Iran. Furthermore, Jordan's behavior in the war and specially the role of King Hussein in supporting the regime is being investigated too. Accordingly, the main question of this study enclosed what the political, military and intelligence practices of the Jordanian government in relation to the Ba'athist regime of Iraq’s war against Iran. The authors then proposed their findings on why Jordan took military, political and intelligence measures to support the Ba'athist regime of Iraq in the eight-year war against Iran. This is a descriptive-analytical research the data collection of which is performed by documentary method. The results indicated that Jordan Kingdome played a very effective role in sustaining the Ba'athist regime of Iraq in the imposed war against Iran by resorting to the most essential military, intelligence measures.

    Keywords: Jordanian Government, Ba'athist regime of Iraq, Imposed War against Iran, Mechanism of Measures
  • Elham Abdizadeh *, Farzaneh Farrokhfar Pages 89-120
    The imposed war of the Ba'athist regime of Iraq against Iran (1980-1988) posed great influence in various fields of Iranian culture and art. The event of the imposed war, like the processes of the Islamic Revolution itself, draw the attention of a number of artists who were able to create new principles and criteria for conveying the content, and influence the process by presenting their perceptions of the event of the war in their works. Works of visual artists in Khuzestan province, as one of the most affected regions of the country having experienced the misery of war and many misfortunes, are more significant; However, lack of sufficient information about visual artists in Khuzestan province in the era of the imposed war deprives us from a full study; Therefore, this study is intended to identify such artists and evaluate their works. The question of this research concentrates on the visual artists of Khuzestan province during the imposed war and the way that this event has posed on their works. Moreover, in addition to the identification of the visual artists of Khuzestan province who tried to record national culture and art during the imposed war, this study will try to investigate the effect of the imposed war on their works from 1980 to 1988. This descriptive-analytical research follows developmental purpose and is based on library resources as well as a great deal of field researches. Having introduced the unknown artists of Khuzestan province in various visual fields, the research proposes that the effects of the imposed war on these artists’ works, method of representation, types of themes, use of visual elements and symbolism are quite significant.
    Keywords: culture, the Holy Defense, Influence, Artists of Khuzestan, Visual Arts
  • Masood Akhavanfard, Hamid Safarzadeh Baghal * Pages 121-140
    The right of duplication of scientific works aiming at preserving them by public libraries as an exception in copyright and publication was neglected in the laws of the Iranian intellectual right. The “Regulations on the Preservation of Documents and evidences of the Holy Defense” published in the official gazette in December 2018, as the first bylaw in the legal system of the country, considered that the right of electronic duplication, under certain circumstances, are permissible for executive systems and related bodies of the public libraries.  The copies of the documents are supposed to be kept as classified documents. According to the French Intellectual Property Law (September 2018), French public libraries can make copies of scientific works aiming at the protection of these works. It is worth mentioning that the right to duplicate a library copy of the works is permitted under certain conditions in both countries. As disregarding these provisions are regarded as law-breaking deeds, any kind of unauthorized duplication or making copies for commercial purposes by the librarians can be a criminal deed by the doer or by the library, or both. This is a descriptive-analytical research whose main purpose is to clarify copyright for libraries, and to explain the legal liabilities of disregarding the provisions.
    Keywords: Publication, Duplication Rights, French Intellectual Property Law, criminal liability, the Holy Defense